Record aan zonnestraling zorgt voor bijna 15% meer duurzaam opgewekte energie in 2022

dec 28, 2022Uncategorized0 Reacties

Uit cijfers van Energieopwek.nl blijk dat er dit jaar in Nederland bijna 15% meer duurzame energie is opgewekt dan in 2021. Hierbij gaat het met name om zonne-energie, aangezien dat met ruim 40% gestegen is dan in het jaar ervoor. Het hoge aantal zonuren in 2022 en het feit dat steeds meer mensen zonnepanelen hebben laten plaatsen, is hier de oorzaak van.

Dit jaar is het oude record aan zonuren van 1976 gebroken en is er dus een record aan zonnestraling gemeten. Daarnaast zijn er in Nederland nu bijna 2 miljoen huizen met zonnepanelen, waar dat er vorig jaar nog 1,5 miljoen waren. Inmiddels heeft een derde van de koopwoningen zonnepanelen en een zesde van de sociale huurwoningen.

Samen met de hoeveelheid windenergie, die met 17% toenam, is er nu bijna 300 PetaJoule duurzame energie verkregen. Dat komt neer op het totale energieverbruik van de provincies Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel samen. Er is in totaal 41% van alle elektriciteit die wordt gebruikt in Nederland duurzaam geproduceerd. Door deze toename hebben we in Nederland in 2022 zo’n 1,6 miljard kubieke meter gas weten uit te sparen.