Na sombere, natte maart meteen veel meer zonuren in april

apr 6, 2023Uncategorized0 Reacties

Hoewel maart 2022 de zonnigste maart ooit was, was hier afgelopen maart weinig van te merken en die was dan ook vooral somber en nat. April begon meteen een stuk rooskleuriger voor eigenaren van zonnepanelen met meerdere dagen van knalblauwe luchten en een felle zon. Dit zal er zeker voor hebben gezorgd dat er een mooi verschil in de opbrengst te zien zal zijn.

Maart 2023 was en bewolkte en natte maand, waarin de zon in totaal 120 uur scheen, 25 minder dan gebruikelijk in deze maand van het jaar. Daarnaast viel er bijna twee keer zoveel regen. Uit statistieken van Energieopwek.nl blijkt dat de opbrengst van duurzame energie daar echter nauwelijks onder heeft geleden, aangezien maart zelfs een record brak van bijna de helft van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Toch viel het ook mee wat betreft lagere opbrengst van zonne-energie, dat uitkwam op slechts 10% minder dan die van het jaar ervoor. Dit komt vooral door de snelle groei van het aantal zonnepanelen, waardoor het totale vermogen in één jaar tijd met 25% gestegen is en Nederland daarmee een Europese en mondiale koploper is.

Het verschil is qua opbrengst voor particulieren zelf uiteraard wel te merken, aangezien er per paneel in maart ongeveer 35% minder opbrengst was dan in 2022. Het begin van april heeft echter meteen beterschap laten zien. April zou zelfs meteen al een nieuw record wat betreft zonne-energie kunnen neerzetten, mede dankzij de 25% extra panelen.