Bezitters van zonnepanelen hebben meer interesse in elektrisch rijden

feb 26, 2023Uncategorized0 Reacties

De ANWB heeft in een nieuw onderzoek geconcludeerd dat consumenten die zelf hun energie opwekken door middel van zonnepanelen veel meer interesse hebben in elektrisch rijden en sneller geneigd zijn een elektrische auto aan te schaffen. Hoewel elektrisch rijden in 2022 wel duurder is geworden, blijft het volgens dit onderzoek nog altijd goedkoper dan het rijden in een benzineauto. Met 61,14 eurocent tegenover 63,4 eurocent per kilometer scheelt dit echter niet veel meer, vooral door een hogere aanschafprijs van de gemiddelde elektrische auto en de gestegen gebruikskosten door hogere energieprijzen.

Een nieuwe elektrische auto kostte afgelopen jaar gemiddeld ruim 45.000 euro en dat terwijl de consument ‘slechts’ 29.000 euro zou over hebben voor een nieuw exemplaar volgens dit onderzoek van de ANWB. Ondanks deze flinke prijsbarrière zou een kwart van de Nederlanders wel plannen hebben om binnen nu en 5 jaar een elektrische auto aan te schaffen. Onder de mensen die de beschikking hebben over een eigen parkeerplek en zonnepanelen ligt dit nog een stuk hoger met 43%.

Het zijn vooral bezitters van zonnepanelen waarbij de intentie om zelf een elektrische auto aan te schaffen een stuk groter is. Meer dan de helft van deze groep is namelijk hierin geïnteresseerd en de intentie om er een te kopen is ruim 2 maal zo groot als die binnen de groep zonder zonnepanelen en eigen parkeerplaats. Van de mensen met zonnepanelen en een eigen parkeerplek in Nederland rijdt 7% inmiddels al elektrisch.