Zonne-energie in Nederland ziet een ongekende groei in 2022

jun 18, 2023Uncategorized0 Reacties

De zonne-energieproductie in Nederland heeft in 2022 een recordhoogte bereikt, met een toename van maar liefst 46% in vergelijking met het voorgaande jaar, volgens cijfers van het CBS. De ongeëvenaarde groei wordt grotendeels toegeschreven aan de inzet van nieuwe zonnepanelen.

Zonne-energie, inclusief elektriciteit en warmte, maakte in 2022 een sprong in het aandeel van het totale energieverbruik van Nederland van 2,1% naar 3,3%. Deze toename bevestigt de sterke rol van zonne-energie naast biomassa en windenergie in de groene energiesector van het land.

Nederland genereerde vorig jaar een indrukwekkende 16,8 miljard kilowattuur (kWh) aan zonnestroom. Bedrijven leverden hieraan de grootste bijdrage, met bijna 60% van de totale productie. De groei in residentiële zonne-energieproductie (+49%) overtrof echter die van bedrijven (+45%).

Er was ook een opmerkelijke stijging in het vermogen van zonnepanelen landelijk gezien. Het geïnstalleerde vermogen in de Nederlandse gemeenten groeide gemiddeld met 30% in vergelijking met 2021. Dronten, met een toename van 161 megawatt (MW), was de grootste stijger, voornamelijk te danken aan de aanleg van het grootste zonnepark van het land. Steden als Utrecht, Rotterdam en Tilburg zagen een aanzienlijke toename van het zonnepaneelvermogen op woningen.

Dankzij deze prestaties heeft Nederland zich in 2022 geplaatst bij de top vijf Europese landen met de hoogste zonnestroomproductie. Vergeleken met andere Europese landen is de Nederlandse productie sinds 2019 meer dan verdrievoudigd. Ondanks dat de groei in landen zoals Polen en Hongarije groter was, blijft Nederland hen voor in productie.

In 2019 produceerde Nederland nog evenveel zonnestroom als België, namelijk 5,3 miljard kWh. Maar in 2022 evenaarde Nederland het productieniveau van Frankrijk, een veel groter land, met 16,8 miljard kWh. Interessant is dat Nederland, ondanks zijn relatief kleine omvang en bevolking, het hoogste geïnstalleerde vermogen per hoofd van de bevolking heeft in Europa, namelijk 1044 W in 2022.