Nederland heeft voor het eerst meer stroom opgewekt met zonnepanelen en windturbine dan verbruikt

apr 24, 2022Zonne-energie0 Reacties

Er is vandaag in Nederland voor het eerst meer elektriciteit met zonnepanelen en windturbines opgewekt dan dat er is verbruikt voor een groot deel van de dag. De zon- en windenergie wisten namelijk een productie van ruim 15000 megawatt te bereiken voor een geruime tijd, wat betekende dat er op dat moment meer dan 100% van het totale stroomverbruik werd opgewekt.

Dit was vooral zo tussen 11.00 uur en 16.30 uur. Op dat moment ontstond er dus de unieke situatie dat de stroomprijs zo ver onder de 0 zakte dat mensen zelfs betaald konden krijgen om stroom te gebruiken. Dit gold echter alleen voor mensen die een ‘dynamisch’ contract hebben. Gisteren werd al door energiebedrijf Zonneplan berekend dat een kilowattuur tussen 12.00 uur en 15.00 uur, het hoogtepunt van de dag, -18 euro zou gaan kosten inclusief belasting.

Deze unieke situatie gold alleen in Nederland en België, omdat deze landen veen zonnepanelen hebben. “In Duitsland zijn bijvoorbeeld meer kerncentrales, die je niet even uit kunt zetten. De kolencentrales in Nederland zijn vandaag wel uitgezet, net als de meeste gascentrales. De energiecentrales produceren dagelijks ongeveer 25 procent van de CO2-uitstoot in Nederland, dus een dag als vandaag is goed voor het milieu”, zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool.

Toch was het niet voor iedereen die zonnepanelen bezit goed nieuws, zo geeft Visser nog aan. “Er zijn ook mensen die vandaag geen geld krijgen voor hun zonnepanelen-opbrengst, omdat de omvormers uitvielen. Dat gebeurt als het netwerk overbelast dreigt te raken. Woon je in een wijk waar veel zonnepanelen op de daken liggen, dan kun je pech hebben juist vandaag niets te verdienen.”