Moet je zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij maken?

dec 15, 2022Uncategorized0 Reacties

Hoewel we in Nederland niet meer de winters van vroeger hebben, komt een witte wereld toch nog weleens voor. Hoeveel invloed heeft dat eigenlijk op het rendement van de zonnepanelen en is het goed om ze sneeuw- en ijsvrij te maken? Daar geven we je graag antwoord op.

Het ijslaagje dat vaak ontstaat na geringe sneeuwval, zorg ervoor dat er geen energie meer kan worden opgewekt. Toch hoef je niet meteen het dak op om je zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij te maken. De ijslaag smelt namelijk zodra de temperatuur weer wat stijg en zodra er maar een beetje ijs smelt, zullen je panelen weer energie opwekken. De rest van het zonnepanel zal vervolgens ook ijsvrij worden, door de warmte die bij op opwekken van de energie vrijkomt.

Wanneer sneeuw een aantal dagen blijft liggen, kan er ook geen energie worden opgewekt. Het verlies aan opbrengst is in de wintermaanden echter erg klein, aangezien de zonnepanelen in die periode doorgaans al het relatief weinig opbrengen. Je eigen veiligheid op het spel zetten daarvoor is het dus zeker niet waard. Daarnaast zijn de meeste zonnepanelen wel zo gemonteerd dat ze zeker 10 centimeter sneeuw kunnen dragen en meer dan dat zullen we in Nederland toch niet snel meer meemaken.

Mocht je nu toch vastbesloten zijn de sneeuw van de zonnepanelen te verwijderen, doe dit dan vooral zo veilig mogelijk. Je kunt dit om die reden dan ook het beste met een telescopische wisser doen vanuit een dakraam of vanaf de grond. IJs kun je het beste laten liggen, aangezien je de vuilafstotende laag en de zonnepanelen zelf kunt beschadigen als je het ijs ervan af gaat krabben. Om die reden moet je dus ook zeker geen zout gebruiken.