Klimaatdoelen raken uit zicht als niet sneller en grootschaliger actie wordt ondernomen

apr 22, 2022Zonne-energie0 Reacties

Uit een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel IPCC blijkt dat het klimaatdoel om te voorkomen dat de aarde met meer dan 1,5 graden opwarmt definitief uit zicht raakt als de oplossingen niet direct en grootschalig ingezet worden. Dit is gepubliceerd in een rapport dat volgt na een meerdaagse sessie met vertegenwoordigers van alle regeringen.

Iedereen moet instemmen met dit rapport, waardoor er pas gisteravond daadwerkelijk overeenstemming werd bereikt door alle landen. Het geeft echter wel aan dat de landen beseffen dat er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt op korte termijn.

De toename van de CO2-uitstoot is nog nooit zo groot geweest als in de afgelopen 10 jaar, zo heeft het IPCC vastgesteld. Als er op deze voet wordt doorgegaan, zal de aarde voor het jaar 2100 met zo’n 3,2 graden zijn opgewarmd. Dit komt onder andere doordat de eerdere plannen van de landen om onder de 1,5 graad opwarming te blijven niet afdoende blijken te zijn.

Volgens een van de 5 Nederlandse auteurs van het rapport, Kornelis Blok, zijn er 5 maatregelen die deze uitstoot kunnen laten dalen: meer besparing op energie, meer zonne- en windenergie, de uitstoot van methaan snel terugdringen en stoppen met ontbossing. Volgens Blok kunnen deze maatregelen samen met nog meer maatregelen samen ervoor zorgen dat de uitstoot in 2030 met de helft is gedaald.

In het rapport komen ook de onderwerpen gedrag en innovatie aan bod. Heleen de Coninck van de TU Eindhoven: “Nieuw in dit rapport is dat het de mogelijkheden schetst om de ernstigste klimaatverandering nog te voorkomen: mogelijkheden in gedragsverandering, politieke actie, innovatie en internationale samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van financiering en investeringen.”

Verschillende dingen kunnen zorgen voor gedragsverandering, bijvoorbeeld meer duurzame energie gebruiken, energie besparen en minder vlees en zuivel eten. Dit alles samen zou voor een grote vermindering van de uitstoot kunnen zorgen tot wel 40 tot 70 procent in 2050.