‘Geen btw meer over zonnepanelen vanaf januari 2023’

mei 11, 2022Zonne-energie0 Reacties

Het kabinet is voornemens om vanaf 1 januari 2023 de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op en bij woningen terug te brengen naar nul. Op dit moment geldt een tarief van 21 %. Doordat er geen btw-teruggave meer nodig is, worden de administratieve lasten voor huishoudens die voor het eerst zonnepanelen aanschaffen of op een later moment bijkopen weggenomen. Voor velen scheelt het ook de kosten voor een btw-advieskantoor voor hulp bij het terugvragen van de btw. Daarnaast stimuleert het de particuliere aanschaf van zonnepanelen.

Aandacht

Huiseigenaren die op dit moment de btw op hun zonnepanelen willen terugvragen, kunnen dit alleen doen wanneer zij als ondernemer zijn aangemeld bij de belastingdienst. Dit zorgt voor een hoop administratieve rompslomp, waar de vereniging Eigen Huis jaarlijks veel vragen over krijgt. De vereniging vraagt daarom al lange tijd aandacht voor de ingewikkelde fiscale gevolgen voor zonnepaneeleigenaren en stuurde hierover ook meerdere brieven naar de politieke verantwoordelijken. Het nultarief zou er daarnaast ook voor kunnen zorgen dat particulieren sneller zonnepanelen aanschaffen.

Het plan zou nog wel kunnen stranden, als er (financiële) bezwaren zijn of worden gemaakt die nu nog niet kunnen worden ingeschat door het kabinet.

Bron: VEH