Een derde schooldaken in Nederland heeft zonnepanelen

sep 20, 2022Zonne-energie0 Reacties

De Stichting Schooldakrevolutie heeft op basis van nieuwe cijfers gemeld dat inmiddels een derde van de scholen in Nederland uitgerust is met zonnepanelen. Verdeeld over 2850 scholen liggen er nu 532.000 zonnepanelen op de daken. De Stichting houdt dit aantal nauwkeurig bij, vanwege de missie om alle schooldaken die daarvoor geschikt zijn, te voorzien van zonnepanelen. Hiervoor biedt de Stichting praktische hulp aan scholen, schoolbesturen, provincies en gemeenten. Op die manier hopen ze de aanleg van zonnepanelen op schooldaken te versnellen.

De Stichting Schooldakrevolutie liet in mei 2021 nog weten dat een kwart van de Nederlandse scholen een zonnedak heeft, wat nu dus al gestegen is tot een derde. “Het is goed om te zien dat de verduurzaming middels zonnepanelen is doorgegaan bij scholen, ondanks de uitdagingen zoals corona en ventilatie, waarmee ze de afgelopen 2 jaar te maken hebben gehad”, aldus Niels van der Sandt van Schooldakrevolutie.

Ondanks deze stijging, zijn er nog altijd 5715 scholen die geschikte daken hebben voor ruim 1,5 miljoen zonnepanelen. Een duurzaam schoolgebouw is voor veel van deze scholen en schoolbesturen wel degelijk belangrijk, maar ze komen hier dikwijls niet aan toe naast hun normale onderwijstaken.

Het streven van de stichting is dat er in 2030 zonnepanelen liggen op alle geschikte schooldaken en kinderen al vroeg te leren over duurzaamheid en zonne-energie.