Binnen 5 jaar heeft meer dan de helft van de Nederlanders zonnepanelen

jun 16, 2022Uncategorized0 Reacties

Uit onderzoek van zonne-energiebedrijf Zonneplan blijkt dat de helft van de Nederlanders binnen 5 jaar zonnepanelen zal hebben. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2000 Nederlanders en hieruit blijkt zelfs dat bijna 75% van de Nederlanders die aan het onderzoek meedeed zonnepanelen bezit of van plan is ze in de toekomst aan te schaffen.

Momenteel heeft 38% van Nederland zonnepanelen en is 13% van plan ze binnen nu en 5 jaar te laten installeren, wat samen dus op meer dan de helft komt. Verder liet 27% weten dat ze geen zonnepanelen hebben en ze ook niet willen aanschaffen en 21% gaf aan ze wel te willen, maar nog niet te weten wanneer. De laatste 1% is van plan ze over minstens 5 jaar te laten installeren.

Bijna een derde van alle ondervraagden met een koopwoning die geen zonnepanelen heeft vindt ze op dit moment nog te duur. De VvE (Vereniging van Eigenaren) blijkt in sommige gevallen ook een struikelblok te zijn en 1 op de 7 geeft aan dat hun dak niet geschikt is voor zonnepanelen.

Frank Breukelman van Zonneplan laat in een reactie weten dat het geen verrassing genoemd mag worden dat de aanschafkosten voor zonnepanelen het grootste struikelblok is. Het idee bestaat nog altijd dat verduurzamen vooral veel geld kost in plaats van dat het je wat oplevert. Maar het afgelopen jaar is de prijs voor stroom meer dan verdubbeld, terwijl de productie en transport van zonnepanelen “slechts” 15 procent duurder werd. Volgens onze berekeningen bedraagt de terugverdientijd bij de actuele stroomprijzen minder dan 3 jaar. Bij de tarieven van april 2021 ging het nog om zo’n 5 jaar. Daarbij moet dan wel aangetekend worden dat de huidige tarieven dan de komende jaren stand moeten houden.’