Aantal particulieren dat zonnepanelen liet plaatsen in 2021 flink gestegen

jan 5, 2022Zonne-energie0 Reacties

Uit cijfers van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research blijkt dat Nederlandse huishoudens die een huis bezitten in 2021 17% meer zonnepanelen hebben geïnstalleerd/laten installeren dan in 2020. Bij bedrijven zagen ze juist een daling in dit aantal.

Er is in 2021 in totaal voor 3,6 gigawatt aan zonnepanelen geplaatst, wat een stijging is van 4% ten opzichte van 2020. Hoofdonderzoeker Steven Heshusius geeft hierbij aan dat de commerciële markt achter is gebleven bij de verwachtingen, waarschijnlijk vanwege de hoge prijzen voor grondstoffen en vervoer. Bedrijven stelden het plaatsen van zonnepanelen steeds uit in verband met de hoop op een daling van die prijzen, maar dat moment kwam dus niet.

Particulieren hebben hier niet op gewacht en daar is dus juist een flinke stijging te zien in het aantal geplaatste zonnepanelen. Dit komt volgens Heshusius vooral door de hoge elektriciteitsprijzen, waardoor het voor hen extra interessant is zelf stroom op te wekken.

Het onderzoeksbureau verwacht dat bedrijven dit jaar wel weer volop zonnepanalen zullen (laten) plaatsen, omdat de prijzen voor grondstoffen en vervoer voorlopig toch niet lijken te gaan dalen en ze waarschijnlijk dan toch maar gewoon de panelen zullen (laten) installeren.