68% van de elektrische rijders heeft zonnepanelen

sep 9, 2022Uncategorized0 Reacties

Uit het Nationaal laadonderzoek 2022, waar een kleine 3000 mensen aan meededen, is gebleken dat 68% van de Nederlanders die rijdt in een elektrische auto, thuis zonnepanelen heeft. Ven deze mensen wil 95% deze zonnestroom ook daadwerkelijk gebruiken voor het laden van de auto of doet dit al. Van de mensen die thuis de auto opladen, heeft zelfs 79% zonnepanelen.

Verder bleek uit dit onderzoek dat 29% van de mensen die deelnamen aan het onderzoek zonnepanelen heeft en ook zoveel mogelijk de auto oplaadt op tijden waarop zonne-energie beschikbaar is. 36% heeft zonnepanelen en wil bij voorkeur wel met zonne-energie laden, maar dat is nu niet het geval. Een kleine groep van 3% heeft wel zonnepanelen, maar wil niet laden met zonne-energie.
Verder heeft 19% van de deelnemers geen zonnepanelen, maar wil ze wel graag, en 13% heeft ze niet en kan of wil ze ook niet installeren.

Het laadgedrag hebben 66% van de respondenten volgens hen zelf niet verandert sinds de energieprijzen zo gestegen zijn. 18% kijkt daarentegen wel beter waar de kosten voor het laden het laagst zijn, 11% gaat minder snelladen en 5% rijdt minder auto. Van alle respondenten is meer dan de helft bekend met slim laden en dit doen ze vooral om optimaal gebruik te maken van duurzame energie. Ze zien dit dan ook vooral als slim omgaan met de capaciteit van het stroomnetwerk, door vooral bij de laadpaal thuis op eigen zonne-energie of buiten piekuren op te laden.