Honderden zogenaamde energiecoöperaties werken in Nederland samen om collectief aan de lokale energievoorziening te werken. Doordat deze coöperaties subsidie krijgen zijn de zonnepanelen een stuk goedkoper en is het voor burgers in zo’n coöperatie aantrekkelijker om zonnepanelen aan te laten leggen.
Veel aanvragers zijn nu boos, omdat de pot voor deze subsidie nu al leeg is en ze het dan volgend jaar weer moeten proberen. De aanvragers vinden dat de overheid van te voren niet genoeg geld heeft vrijgemaakt.
Echter zou er aanvankelijk zelfs maar 37 miljoen euro in de pot zitten, waarvan de Tweede Kamer uiteindelijk 92 miljoen van heeft weten te maken. Die pot is nu dus ook al helemaal leeg, door in totaal 740 aanvragen. 560 hiervan zijn goedgekeurd (69 miljoen euro) en 119 nog in behandeling (23 miljoen euro).
Siward Zomer van Energie Samen, de landelijke koepel van energiecoöperaties, geeft aan dat het juist een goed teken is dat de pot nu al leeg is. “We zijn van een vrijwilligersbeweging naar veel professioneler gegaan, ook dankzij de samenwerkingen die we hebben. De beeldvorming bij de overheid ligt altijd een paar jaar achter op wat we nu zijn.”
Ondertussen hopen de coöperaties op een oplossing vanuit Den Haag, omdat er een flink aantal projecten tot die tijd moeten wachten. Ze geven hierbij aan dat het hier op een verkeerde manier fout gaat, aangezien mensen graag zelf willen verduurzamen, maar de overheid dit tegenwerkt. “Wat je hier ziet, zijn heel veel burgers die betrokken zijn bij de energietransitie”, zegt Zomer van Energie Samen. “Dat is van onschatbare waarde.”
Een aantal Tweede Kamerleden hebben gereageerd:
Silvio Erkens, VVD: “We staan positief tegenover het stimuleren van zon-op-dak-initiatieven vanuit de samenleving. Een eenmalige verhoging zou kunnen (mits het uitvoerbaar is met betrekking tot het elektriciteitsnet). Een besluit over een structurele verhoging hoort op de formatietafel.”
Joris Thijssen, PvdA: “Dit is juist dé regeling die je onbeperkt moet inzetten, dit versterkt juist het draagvlak.”
Tom van der Lee, GroenLinks: “Deze subsidie moet structureel worden en het bedrag moet omhoog.”